Bukiet kwiatów jest jednym z najczęściej wręczanych prezentów. Nic dziwnego, pasuje idealnie do każdej okazji, niezależnie czy chcemy kogoś przeprosić, czy podziękować. Świeże rośliny pięknie pachną i cieszą oko, niestety szybko więdną. Istnieje jednak kilka sposobów, by temu zapobiec.

Przycinanie
Świeże kwiaty postoją dłużej, jeśli odpowiednio zadbasz o ich łodygi. Zanim wsadzisz bukiet do wazonu, oderwij od nich listki i mniejsze zielone pędy. Następnie zanurz je pod wodą i przytnij o ok. 2 cm. Tnij ostrym nożem, pod kątem 45 st. Nie używaj nożyczek. Mogą one zmiażdżyć zakończenia łodyżek, przez co roślina nie pobierze odpowiedniej ilości wody. Podcinaj kwiaty każdego dnia.

Podlewanie
Zanim wsadzisz bukiet do wazonu, umyj go płynem do naczyń i ciepłą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii, które przyśpieszają gnicie roślin. Pamiętaj, by codziennie dostarczać kwiatom świeżej wody. Nie podlewaj ich wodą pitną ? zawiera za dużo szkodliwego dla nich sodu. Lepiej użyć wody destylowanej lub kranówki. Aby lepiej nawodnić rośliny, możesz także zraszać je wodą w aerozolu.

Umiejscowienie
To, gdzie umieścisz wazon z bukietem, ma bardzo duże znaczenie. Cięte kwiaty powinny unikać ciepła. Nie stawiaj ich obok grzejników ani na pełnym słońcu. Nie musisz chować ich od razu do lodówki, wystarczy, że znajdziesz dla nich chłodne, zacienione miejsce. Zwróć również uwagę, by w ich pobliżu nie leżały świeże owoce. Wydzielają one szkodliwy gaz, przez które kwiaty szybciej więdną.

Odżywianie
Ponieważ cięte kwiaty nie mogą pobierać składników odżywczych z korzeni, szybko obumierają. By temu zapobiec, należy je odpowiednio ?odżywiać?. W tym celu możesz użyć: ­

specjalnej odżywki dla kwiatów – dostarczy kwiatom wszelkich niezbędnych do życia substancji, a także oczyści wodę z grzybów i bakterii. Kupisz ją w każdej kwiaciarni;
domowej pożywki – dodaj do wody w wazonie łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki wybielacza. Taką mieszanką karm kwiaty codziennie, po zmienieniu wody na świeżą. Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym;
słodkiego, gazowanego napoju – dodaj do flakonu pół szklanki cytrynowej oranżady (Sprite, 7up itp). Cukier w niej zawarty jest ważnym składnikiem fotosyntezy, zapewni roślinom potrzebnej do życia energii. Kwas cytrynowy obniży kwasowość wody, dzięki czemu kwiaty nie stracą swojego pięknego koloru.

Odkażanie wody
Bakterie i grzyby namnażające się w czystej wodzie przyczyniają się do szybszego gnicia kwiatów. Drobnoustroje osadzają się na liściach i łodygach, blokując komórki tkanek, które zajmują się transportem wody. W konsekwencji kwiaty nie mogą pobrać odpowiedniej ilości płynu i składników odżywczych. By temu zapobiec, do wazonu z bukietem możesz dodać: ­

– łyżeczkę płynu do płukania jamy ustnej;
­- monetę z mosiądzu – zwykłą jedno­, dwu­ lub pięciogroszówkę;
– pół łyżeczki chemicznego wybielacza (+ łyżeczka cukru jako odżywka);
-­ pół łyżeczki wódki (+ łyżeczka cukru jw.).

Wskazówka na koniec
Kwiaty nie będą gubiły płatków i zachowają piękny wygląd na dłużej, jeśli spryskasz je lakierem do włosów.